Koelcellen van het Badhuys bestand tegen zout en zand

 

Koelcellen van het Badhuys bestand tegen zout en zand

De keuken van een horecazaak inrichten met koelcellen en vriescellen? Easy. Maar wat als het gaat om een strandpaviljoen op een autoluw eiland? En als zand en zout roet in het eten gooien? Dan koppel je de kennis van Veld Koeltechniek aan die van keukeninrichting (Metos), spreid je de risico’s van uitval en zet je de compressoren binnen. O ja, en als kers op de taart hergebruik je vrijkomende warmte voor koudere momenten.

Koelen met plezier

Rijkswaterstaat vroeg strandpaviljoen het Badhuys op Vlieland om te verhuizen. De reden? Ophopend duinzand. Volledig opnieuw bouwen bleek toen de beste oplossing. Via Metos, specialist in keukeninrichting, mocht Veld Koeltechniek vervolgens meedenken over de nodige koel- en vriesinstallaties. Aan het Badhuys stelden we daarom allerlei vragen om de plannen en oplossingen scherp te stellen. Het uitgangspunt van de eigenaar? Een schitterend paviljoen neerzetten, waar je als ondernemer niet tegen grenzen of capaciteitsproblemen aanloopt, waar het aangenaam werken is voor de werknemers en waar de gasten met een blij gevoel naar huis vertrekken.

Klant aan het woord:

Jos Sauer van Metos Kitchen Intelligence over de samenwerking

“De keuken van het nieuwe Badhuys ontwerpen en inrichten was voor ons een leuk project. Voor de inrichting werkten we samen met Veld Koeltechniek, onze vaste partner. Waarom? We hebben ervaren dat ze de beste zijn op het vlak van een langdurige relatie, service en communicatie. Veld loopt bovendien voorop in innovatie. Allereerst in ‘groen’ energieverbruik en natuurlijke koudemiddelen. Daarnaast in innovatie rondom ‘blurring in de supermarkten’, de meest bekende trend in de foodsector. Dat geeft vertrouwen.”

Leon Westers van het Badhuys/Westcord hotels over de samenwerking

“Ik vond het leuk samenwerken. Metos kwam elke week met de watertaxi naar Vlieland voor een bouwvergadering. Samen met Veld, de bouwonderneming en de installateur bedachten ze oplossingen. Zo keken ze bijvoorbeeld waar de filters voor de luchtafzuiging het beste geplaatst konden worden. En omdat Heineken en Frumona ook installaties met motoren in het koeltechniek aanbod nodig hebben, besloten we hier een aparte ruimte voor te maken. Fijn dat Metos en Veld al hun ideeën hebben samengebracht.”

Ideale koelinstallaties voor strandklimaat

Er schuilde wel een addertje onder het gras: de zilte zeelucht en het zand zorgen niet meteen voor een lange levensduur van koelinstallaties. De grootste nachtmerrie voor elke horecaondernemer is dan ook dat de hele zaak plat ligt als de koeltechniek door deze of andere oorzaken defect gaat. ‘Even’ een monteur sturen zit er immers niet meteen in, denk maar aan: een overzetboot reserveren, ter plaatse vervoer regelen, apparatuur en gereedschap mee zien te krijgen… Veld en Metos tackelden al deze uitdagingen en vonden oplossingen voor meer betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid. En daar rolde zelfs een duurzaam resultaat uit.

Energiezuinige koelcompressoren

Om het risico op uitval te vermijden, bedachten we samen met Metos de plaatsing van verschillende – energiezuinige – koelcompressoren. Als er dan eentje uitvalt, dan blijft de andere werken. Om de invloed van zout en zand te beperken, plaatsten we bovendien alle compressoren binnen op een zolder. Een zeewaterbestendige coating op de condensors en compressoren deed de rest voor de bedrijfszekerheid. Om ervoor te zorgen dat de installaties goed blijven draaien, verzorgen we bovendien het onderhoud en de service.

Creatief koelen en verwarmen

Dankzij de coating en plaatsing in een binnenruimte gaat de koelapparatuur veel langer mee en daalt de kans op defecten. Bovendien wordt de zolder door de koelinstallaties nu heel warm. Die warmte gebruiken we om het gebouw in de koudere maanden te verwarmen. De beperkingen en nadelen van zo’n strandpaviljoen leidden dus tot creatieve oplossingen.

En gaat er toch eens iets defect? Dan regelen we snel de boottocht voor een monteur en iemand die onze monteur en zijn gereedschap oppikt. Wij zorgen dus altijd voor de oplossing. Geen brug te ver. Of eh… geen eiland te ver.

Wij helpen u graag verder

Vragen over schepijsvitrines?

Ontvang advies.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.